Εμανουέλ Ουγγαρό: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Γάλλος σχεδιαστής μόδας

Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Εμανουέλ Ουγγαρό, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία των 86 ετών στο Παρίσι. Ο Ουγγαρό αποτελούσε ένα από τα πλέον ιστορικά ονόματα στο χώρο της «παλαιάς σχολής», της μόδας.

Μνημειώδης άλλωστε παραμένει το σχόλιο του πως, «Το θέμα δεν είναι να φοράει μία γυναίκα ένα φόρεμα, το θέμα είναι να ζει μέσα σε αυτό».

Ο σπουδαίος Γάλλος σχεδιαστής, είχε αποσυρθεί από τον χώρο της μόδας από το 2004, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η υγεία του είχε ασθενήσει σημαντικά.

Ο Εμανουέλ Ουγγαρό γεννήθηκε στην περιοχή Εξ-αν-Προβάνς, στην νότια Γαλλία, το 1933, από μία οικογένεια Ιταλών μεταναστών.

Στα 22 του μετακομίζει στο Παρίσι και μαθαίνει την τέχνη της υψηλής ραπτικής θητεύοντας δίπλα στον σπουδαίο Ισπανό σχεδιαστή μόδας, Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα.

Την πρώτη του επίσημη δουλειά την παρουσιάζει το 1965, μόνο με καθημερινά ρούχα, καθώς το στούντιο του στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, δεν ήταν αρκετά μεγάλο προκειμένου να μπορέσει να παρουσιάσει και άλλα σχέδια.

Του άρεσε να χρησιμοποιεί έντονα χρώματα και ανάμεικτα πριντς, δημιουργώντας ρούχα που είχαν μία αισθησιακή γοητεία της παλαιάς σχολής.

Μαζί μάλιστα με τον Ιβ Σεν Λοράν, δημιούργησαν μία νέα εναλλακτική λύση στην ραπτική, αυτή του έτοιμου ρούχου.

Η αυτοκρατορία που έχτισε ο Εμανουέλ Ουγγαρό, περιελάμβανε ακόμα, αρώματα, παπούτσια, έπιπλα, κερία και ποτήρια. Το 1996 η φίρμα Ουγγαρό εξαγοράστηκε από την οικογένεια Φεραγγάμο.

Κατά την αποχώρηση του από τον χώρο της μόδας το 2004, εξέφρασε το παράπονο, πως, «ο κόσμος της υψηλή ραπτική δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προσδοκίες της  σημερινής γυναίκας».

(πηγή:  The Guardian – φωτο: flipboard.com)