Γιόζεφ Μπόυς: Εκδήλωση για τον διάσημο Γερμανό εικαστικό στη γκαλερί Citronne

Αφροδίτη Λίττη, Ρέα Thönges-Στριγγάρη, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη (φωτο επάνω)

Στην γκαλερί Citronne – Αθήνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, εκδήλωση για τον διάσημο Γερμανό εικαστικό Γιόζεφ Μπόυς.

gosman 01-logo-PNG-180X170Του: Δημήτρη Γκοσμάνη – dimigos7@gmail.com

Ο Μπόυς είναι ο καλλιτέχνης που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στην εικαστική πραγματικότητα, αισθητική και διανόηση, της μεταπολεμικής Ευρώπης και Αμερικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης του Γιώργου Λάππα “ Mappemonde”.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια της γκαλερί, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, επιδίωξη της γκαλερί είναι να λειτουργεί και ως πλαίσιο προβληματισμού και συζήτησης γύρω από τις σύγχρονες προβληματικές.

Παρί Ράπτη - Άντζελα Πλακόπητα - Σία Ξαναλάτου
Παρί Ράπτη – Άντζελα Πλακόπητα – Σία Ξαναλάτου

Στην εκδήλωση αυτή, που είναι συνεργασία της γκαλερί με το Ινστιτούτο Goethe, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ πάνω στην προσωπικότητα και το έργο του Γιόζεφ Μπόυς (1921-1986).

Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει πρωτότυπο αρχειακό υλικό, αποσπάσματα από συνεντεύξεις, πολιτικές πρωτοβουλίες του μεγάλου αυτού οραματιστού καλλιτέχνη ο οποίος υπήρξε εικαστικός, γλύπτης, θεωρητικός της Τέχνης και δάσκαλος.

Στους συνοδοιπόρους συγκαταλέγεται η κυρία Ρέα Thönges-Στριγγάρη, δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας από το πανεπιστήμιο Βόννης, η οποία και προλόγισε το φιλμ και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των παρευρεθέντων.

Η κυρία Στριγγάρη έχει γράψει την μονογραφία “Joseph Beuys, η Επανάσταση είμαστε εμείς” (εκδ. Πατάκη 2010).

Χριστίνα Καρελλά, Ελένη Warren
Χριστίνα Καρελλά, Ελένη Warren

Την εκδήλωση αυτή χαιρέτησε και η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, καθώς πραγαματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Mappemonde του Γιώργου Λάπα. “BEUYS”.

Σενάριο και Σκηνοθεσία: Andres Veiel | Κάμερα: Jörg Jeshel | Μοντάζ: Stephan Krumbiegel, Olaf Voigtländer | Παραγωγή: zero one film/terz film, Γερμανία 2017. Βραβείο Καλύτερου Ντοκυμανταίρ | Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ | Υποψήφιο για το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής | Γλώσσα: Γερμανικά και Αγγλικά, με ελληνικούς υποτίτλους | Διάρκεια: 107΄

Φωτο: STUDIO PANOULIS