Γιάννης Μόραλης: Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του «Αίγινα» (photo)

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη «Αίγινα» (2004) θα γίνουν την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην οριστική του θέση.

Το σημείο που επιλέχθηκε από αρμόδια επιτροπή, είναι στην Λεωφόρο Καζαντζάκη στην Αίγινα, έξω από το σπίτι του –αχώριστου στη ζωή και στην τέχνη– φίλου του Νίκου Νικολάου, όπου ο Μόραλης περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του τα καλοκαίρια στο νησί και πολύ κοντά στο σπίτι-εργαστήριο που έκτισε αργότερα ο ίδιος.

Η στενή φίλη και συνεργάτιδα του καλλιτέχνη Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε το 2016 το γλυπτό στον Δήμο Αίγινας, ώστε να λειτουργήσει ως σημάδι της παρουσίας του σημαντικού εικαστικού δημιουργού στον τόπο που λάτρεψε και προέβαλε μέσα από το έργο του.

Το έργο είχε τοποθετηθεί αρχικά στην είσοδο του λιμανιού για να σηματοδοτήσει τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την γέννηση του που κορυφώθηκαν με την μεγάλη εικαστική έκθεση «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη» στο Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Γιάννης Μόραλης: Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του «Αίγινα»

Σύμφωνα με την επιθυμία της δωρήτριας, για την μόνιμη εγκατάσταση του γλυπτού ακολουθήθηκε μια υποδειγματική διαδικασία, με τον ορισμό από πλευράς Δήμου επιτροπής ειδικών που πρότειναν την σημερινή θέση του έργου, με πιστή εφαρμογή της νομιμότητας και με τις εγκρίσεις όλων των αρμοδίων φορέων.

Το έργο έχει τοποθετηθεί με τον τρόπο που επιθυμούσε ο δημιουργός του, όπως αποτυπώθηκε στον κατάλογο της έκθεσης του 2004 «Προεκτάσεις», όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το γλυπτό: κατευθείαν πάνω στο χώμα, με φόντο την θάλασσα της Αίγινας.

Η θέση που επιλέχθηκε, εντάσσει το έργο σε μια εν δυνάμει πολιτιστική παραλιακή διαδρομή, που ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και καταλήγει στο σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους – διαδρομή που θα περιλαμβάνει έργα και των άλλων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που είχαν τα σπίτια και τα εργαστήριά τους στον δρόμο αυτό, όπως οι επιστήθιοι φίλοι του Μόραλη Νίκος Νικολάου και Χρήστος Καπράλος (του οποίου το έργο «Μάνα» είναι ήδη τοποθετημένο), ο γλύπτης Ιάσων Μολφέσης και ο χαράκτης Τάκης Καλμούχος.

Γκαλερί Citronne: Διπλή έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στον Πόρο (photos)